Zo af en toe krijg ik de vraag over hoe het nou toch zit met reeds eerder gespotte kanonnen. Soms ook in combinatie met vragen over de statistieken. Al reeds bij het ontstaan van deze website ontstonden discussies over a) de definities van een kanon en b) het plaatsingsbeleid. Daarin is zo goed en zo kwaad als mogelijk een weg in gevonden door toenmalig webmaster Pieter. Ga er maar aan staan, om zonder duidelijke afspraken een horde uiterst fanatieke spotters uit te moeten leggen waarom hun fotootje wel of niet meetelt voor de statistieken of niet wordt geplaatst. Er is in die tijd behoorlijk wat gediscussieerd. Tja de statistieken waren heilig. Zo heilig zelfs dat na een vakantie naar Rusland van 4 van de deelnemers, enkele toch gerenommeerde spotters subiet stopten met het aanleveren van nieuwe foto’s. Hun hoge positie in de statistieken was door de enorme lading aan nieuwe aanwinsten plots zo gekelderd dat verdere inzendingen nodeloos leken.

Momenteel lijkt een kleine revolutie gaande. In in een tijdspanne van nog geen half jaar blijk je, wanneer je maar goed voorbereid je tripjes plant, van 0 naar de top 3 te kunnen stijgen. Natuurlijk is de manier waarop ik met plaatsen om ga ook enigszins veranderd. Ik ga namelijk niet tegen iemand die blij is dat ie in Uzbekistann tegen een reeds geplaatst kanon aanloopt, vervolgens denkt: ‘o, dat is leuk voor dat groepje idioten met hun site, laat ik ‘m opsturen’, zeggen dat ik deze foto niet plaats.

Dan terug naar de vraag waarmee ik dit stukje begon. Het leukste voor deze site zijn natuurlijk bemande foto’s. Onbemande foto’s waarvan ik een bemand exemplaar ontvang, verander ik graag. Kanonnen zijn immers gemaakt om mee op de foto te gaan! Het is natuurlijk niet altijd mogelijk om bemand op een foto’s te gaan, voor die kanonnen is de categorie onbemand natuurlijk ideaal (iets is beter dan niets). Doch het blijven natuurlijk foto’s die je overal op internet zou kunnen aantreffen of mooie excuusfoto’s om maar niet zelf op de foto te hoeven.

Kanonesk is de speelse variant voor iedereen die aan de grenzen van de definitie wil knagen. Voorheen betroffen dit de foto’s waarover de meeste en felste discussies ontstonden. Nu is het hopelijk een transparante eenheid van creatieve benaderingen van het begrip kanon. Tja, en dan resteren de doublures van de bemande kanonnen. Zolang je er niet op uit trekt om alle eerder geplaatste foto’s nogmaals te fotograferen, prima. Kom je ergens een kanon tegen en denk je ‘leuk voor de site’ gewoon fotograferen en insturen. Het geeft ook een leuk overzicht soms.

Oja, deze release: 25 bijdragen van Peter[3]. Met deze vervolgreeks van zijn vakantie in Kroatië vervangt hij een paar eerder door hem aangeleverde onbemande foto’s en plaatst hij zichzelf definitief in de bovenste regionen van de statistieken. Voor wat het waard is. U treft de foto’s achter de welbekende link.