Mocht u direct naar De Dikke Van Dale grijpen om het woord “Kanonesk” op te zoeken, dan kan ik u beter direct melden dat u dit woord niet zal aantreffen. Toch is het een begrip waar een grote groep kanonnenspotters achter deze site, zich over heeft gebogen.

Vermoedelijk zult u intuïtief wel aanvoelen wat wij met deze term bedoelen: “het ziet eruit als een kanon, maar het is er géén één”.

Nu is dit op meerdere manieren al een dubieuze uitspraak. Aan de ene kant hebben we de aanhangers van de Eendentest, die omwille van hun hogere doel (het laten plaatsen en meetellen van een extra foto), duidelijk iedere vorm van onderscheidingsvermogen bij het spotten even kwijt zijn. Aan de andere kant hebben we de puristen die het liefst bij ieder aangetroffen kanon een bijsluiter aantreffen om vast te stellen of de specificaties wel overeenkomen met de door hen zelf gehanteerde definities. Let wel door hen zelf gehanteerd, de groep van wijze mannen achter deze website heeft nooit overeenstemming bereikt over wat nu wel en wat nu niet als kanon mag worden gezien. Binnen deze groep treffen we mensen aan die vinden dat “een kanon” eigenlijk afkomstig moet zijn van voor WO I, nog moet bestaan uit een loop en affuit en ooit toch wel moet hebben gediend voor oorlogsdoeleinden.

U zult begrijpen dat tussen deze twee uitersten een groot grijs gebied bestaat waarin ieder naar hartenlust op zoek kan gaan naar zijn eigen en de door de webmaster gehanteerde grenzen. Zo zult op deze site duidelijke voorbeelden aantreffen van nepkanonnen die toch als kanon worden meegerekend en andere nepkanonnen die direct worden weggezet als kanonesk. Laat ik het zo zeggen, het is een dunne lijn tussen kanon en kanonesk die geheel arbitrair wordt getrokken door De Kanonnier (n.b. ook de vorige webmaster deed dit overigens al, doch middels een “tellertje” achter de schermen).

In deze bijdrage maar liefst drie van de meest afgrijselijke voorbeelden van een kanoneske foto. Paul is in zijn archieven gedoken en heeft in Lissabon een paar plaatjes geschoten waarover echt geen discussie hoeft te worden gevoerd en Frauke is een dagje wezen shoppen met haar kinderen in Berlijn. Ik ben benieuwd of dit ook voor u de nieuwe “dieptepunten” 😉 zijn op deze site !?

Daarnaast gelukkig ook andere bijdragen, en wat voor! Allereerst één van de, nu reeds, top bijdragen van Pieter uit Kalkara. Voor zo’n foto zou je toch haast je vakantiebestemming wijzigen! Daarnaast ook twee bijdragen van twee nieuwe spotters, Elina en Dirk. Al met al is het weer een mooie evenwichtige release geworden zo! Zoals iedere keer kunt u de laatste bijdragen zien in de rechterbalk van het hoofdscherm.